Aktuálně

Český rozhlas Plzeň - rozhovor s Romanem Sudou a Ondrou Kaasem

18. ledna 2024
Český rozhlas Plzeň -  rozhovor s Romanem Sudou a Ondrou Kaasem

 

V loňském roce TJ Halma Plzeň oslavila 30. výročí své existence. Aktuálně má zhruba 200 členů a mezi hlavní provozované sporty patří atletika, cyklistika, boccia a lukostřelba. Ve svých řadách má i reprezentanty České republiky, otevřená je ale všem zájemcům o sport.

Současný předseda Roman Suda stojí v čele TJ Halma od roku 2000. První kontakt s klubem měl v roce 1997, kdy nastoupil do Ústavu sociální péče pro tělesně postižené děti a mládež ve Zbůchu jako fyzioterapeut. Tehdy začal klub poznávat nejprve z pozice fyzioterapeuta, zároveň se začal seznamovat se sportem boccia. Roman Suda aktuálně působí zároveň také jako 1. místopředseda Českého paralympijského výboru. „Dnes už je to moderní, otevřená organizace, která má 29 členů a velmi dynamický vývoj," pochvaluje si.

 

Roman Suda, předseda TJ Halma Plzeň a Ondřej Kaas, hráč sportu boccia (vpravo)

Jedním z členů TJ Halma Plzeň a zároveň reprezentant ČR v boccie je Ondřej Kaas. K boccie se dostal náhodou, při rehabilitačním pobytu ve Zbůchu, kde ho s nabídkou vyzkoušet si tento sport oslovil právě Roman Suda. Boccie se Ondřej začal věnovat naplno - největším úspěchem je zatím zlatá medaile z roku 2022 z Finska, z Evropských paralympijských her mládeže. Závodil už ale také třeba v Řecku, Skotsku nebo Itálii. Největším Ondřejovým snem do budoucna zůstává možnost zúčastnit se Paralympijských her.

Sport je jen jeden

 

TJ Halma Plzeň je otevřena všem zájemcům, členem se může stát kdokoliv se  zájmem o nabízené sporty. „Mělo by se vyzkoušet cokoliv," usmívá se Ondřej Kaas, „tady v Plzni máme hodně dobrou partu.“ Pro rok 2024 už je také připraven kalendář závodů, kam může hendikepované sportovce přijít podpořit široká veřejnost. Nejbližší akcí je 1. závod v halové paralukostřelbě, který proběhne v Plzni 20. ledna na Borech ve sportovní hale ZČU.

Zaujala vás činnost této tělovýchovné jednoty a chcete vyzkoušet některý ze sportů pro hendikepované sportovce? Navštivte webové stránky www.tjhalma.cz nebo její facebookový profil. Těší se na vás tým TJ Halma Plzeň! Audio záznam

kalendář akcí

naši partneři

DĚKUJEME ZA PODPORU PARTNERŮM A SPONZORŮM!